Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia w Gdańsku stała się jednym z naszych punktów, które zaplanowaliśmy zwiedzić będąc na trzydniowej wycieczce w Sopocie. Oprócz papugarni postanowiliśmy zobaczyć jeszcze zoo w Gdańsku, akwarium w Gdyni, pomnik Westerplatte, spacery po piaszczystych plażach wzdłuż morza, zjeść smaczną rybkę w jednej z przymorskich restauracji oraz oczywiście obowiązkowo odwiedzić molo w Sopocie.

Papugarnia zrobiła na nas olbrzymie wrażenie, powiem więcej, nigdy nie spodziewałbym się że spędzimy tam aż tyle czasu i to przy ciągłej zabawie i małej adrenalinie z tymi ptaszkami.

Papugarnia znajduje się delikatnie na uboczu,gdzie bez problemu znajdziemy miejsce parkingowe. Wejście do papugarni to koszt 29 zł(bilet normalny), jednak nikt nie mierzy nam czasu, także wchodząc do środka właściwie możemy tam spędzić nawet cały dzień, choć wątpię by ktoś wytrzymał aż tyle z tymi wyjątkowymi ptaszkami. W cenie biletu znajduje się pojemniczek z żywnością dla papug, który może okazać się szybko naszą zmorą a także jeśli ktoś sobie życzy dodatkowe wdzianko, które będzie chronić nasze własne. Jak się szybko okazało, był to ogromny błąd nie ubierając na siebie dodatkowej odzieży, gdyż papużki szybko zauważyły błyskotki na swetrze żony, które stały się ich pierwszym celem, zaledwie po kilku chwilach dość drogi sweter został cały poszarpany i zniszczony.

PAPUGARNIA – FILM Z NASZEJ WIZYTY

Wchodząc do Papugarni musimy zdjąć z siebie całą biżuterię, pierścionki, kolczyki, łańcuszki, wszystko z włosów, wydawało nam się że troszkę przesada, ale uwierzcie mi zdejmujcie wszystko co macie, papugi dotrą do wszystkiego co zwróci ich uwagę a ubranie w którym przyjdziecie, niech będzie z serii tych, których nie będzie wam szkoda, bo one również nastawione będzie na duże ryzyko.

Jeszcze dobrze nie weszliśmy do papugarni w Gdańsku a tu chmara, głównie Ar rzuciła się na nas niczym na padlinę, ich celem stały się kubeczki, w których znajdowała się ich karma. Chmara ogromnych ptaków, które usiadły na naszym ciele tocząc bitwę o kubeczek z jedzeniem a przy okazji drapiąc ogromnymi pazurami gdzie się da, wejście dość brutalne ale w końcu po to tutaj przyszliśmy. Po kilku chwilach sytuacja się nieco uspokoiła i było można na spokojnie zobaczyć inne papugi w papugarnii a była ich ogromna ilość najróżniejszych gatunków i odmian. Możemy zobaczyć tu m.in. Kakadu Inkę, kolorowego Lorka czy małe Ary Marakany, sporą atrakcją jest także bardzo rzadko spotykany Tukan. Łącznie znajduje się tutaj ponad 60 ptaków, które latają swobodnie na przestrzeni 250 metrów kwadratowych.

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Papugarnia Gdańsk

Z każdą chwilą papugi, które posiadały swoje imiona (Grześ, Krzysio) coraz bardziej przyzwyczajały się do nas a my do nich, jak już nam zaufały dały się pogłaskać a nawet przytulić. Sporo papug posiadało swoje charakterystyczne zachowania, np. jedna z nich ciągle gryzła mi ucho, co chwilami wcale nie było przyjemne 🙂

Błyskawicznie zleciał nam czas w Papugarni, niczym nie obejrzeliśmy się a tutaj minęła już ponad godzina, czyli trzeba było iść dalej. Papugarnia w Gdańsku to fantastyczne miejsce, które z pewnością odwiedzę jeszcze raz, gdy tylko będę miał okazję, tym razem będę jednak wiedział jak się ubrać by nie wyjść cały podrapany z zniszczoną odzieżą :). Niestety czuje, że fakt niewielkiej agresywności papug, niejednemu będzie ogromnie przeszkadzał i w internecie pojawi się sporo negatywnych komentarzy, co jest oczywiście bardzo dużą przesadą.

Papugarnia Gdańsk – rodzaje papug

Barwinka Czarnogowaw

Długość ciała: do 23 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 30 cm

Waga: do 170 g

Długość życia: do 40 lat

Występowanie: Papuga ta występuje w centralnej Ameryce Południowej

Charakterystyka: Przeważnie środowiskiem życia barwinek czarnogłowych są okolice rzek i strumieni w nizinnych lasach deszczowych. Pożywienie ptaków są owoce euterpy warzywnej i pąki kwiatowe. Ogółem barwinki te jedzą nasiona, owoce jagody, pąki, kwiaty, nektar i przypuszczalnie również owady. Żerują wcześnie rano i późnym popołudniem. Przebywają w parach lub małych grupach rodzinnych. Noce spędzają w dziuplach

Konura ognistohrzucha (jandaya)

Długość ciała: do 30 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 35 cm

Waga: do 150 g

Długość życia: do 30 lat

Występowanie: Środowiskiem życia tych konur jest Północno-zach. Brazylia, od Alagoas. Pernambuco. Cearai. Maranhao. aż do Coias. Jendaje występują licznie tylko w niektórych rejonach.

Charakterystyka gatunku: W warunkach naturalnych pokarmem tych papug są nasiona, owoce, jagody oraz inny pokarm roślinny. Czasem wyrządza szkody na plantacjach kukurydzy. Zalatują na pola i sady. gdzie wyrządzają znaczne szkody Lata szybko, po linii prostej. Samiec jak i samiczka tego gatunku są identycznie ubarwione.

Amazonka żółtogardła (oratrix)

Długość ciała: do 43 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 45 cm

Waga: do 450 g

Długość życia: do 40 lat

Występowanie: Występuje na terenie Meksyku i w północnej części Ameryki Środkowej.

Charakterystyka gatunku: Ptak ten zamieszkuje tereny podmokłe oraz lasy deszczowe. Ży samotnie w parach lub w małych grupkach.

Żywią się owocami, orzechami, nasionami, jagodami i kwiatami roślin. Są gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Od lat 70-tych ich populacja spadła o 90%.

Amazonka kurika (modrobrewa)

Długość ciała: do 34 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 45 cm

Waga: do 450 g

Długość życia: do 40 lat

Występowanie: Papugi te zamieszkują północną połowę Ameryki Południowej. Gatunek nie jest zagrożony wyginięciem.

Charakterystyka gatunku: Środowiskiem życia amazonek modrobrewych są wszelkiego rodzaju nizinne formacje z drzewami, również lasy deszczowe i sawanny. Amazonki modrobrewe żywią się nasionami, owocami, orzechami, kwiatami i pąkami. Pożywienia szukają także na uprawach, np. pomarańczy, mango czy kakaowców. Żerują grupowo, nierzadko z przedstawicielami innych gatunków amazonek. Poza sezonem lęgowym odpoczywają również grupowo.

Ara rubinowa

Długość ciała: do 90 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 100 cm

Waga do 1,5 kg

długość życia: do 70 lat

Występowanie: Ara ta zamieszkuje Amerykę Środkową od południowego Meksyku i Południową do północnej Boliwii i środkowej Brazylii.

Charakterystyka gatunku: Obie płci ubarwione jednakowo. Kolorowe upierzenie z przewagą barwy jaskrawoczerwonej. Jest bardzo głośny, kraczący skrzek oraz piski i warczenie. Przebywa z reguły w parach, grupach rodzinnych lub niewielkich stadach 20 ptaków. Zjada różne części roślin, w tym nasiona, kwiaty, liście, owoce.

Rudosterka czerwonobrzucha

Długość ciała: do 24 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 25 cm

Waga: do 90 g

długość życia: do 45 lat

Występowanie: Ta mała papużka występuje w centralnej Ameryce Południowej. Narażony na wyginięcie.

Charakterystyka gatunku: Środowiskiem życia rudosterek czerwonobrzuchych są wilgotne nizinne lasy. Żywią się głównie owocami, w tym różnych palm. kotkami cekropek. kwiatami orzesznicy.

IUCN uznaje rudosterkę czerwonobrzuchą za gatunek narażony na wyginięcie.

Nimfa

Długość ciała: do 31 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 38 cm

Waga: do 100 g

Długość życia: do 20 lat

Występowanie: Zamieszkuje prawie całą Australię. W Polsce jest to wyłącznie ptak hodowlany.Nimfy preferują otwarte tereny z dostępem do świeżej wody. Występują także w terenach rzadko zalesionych i sawannach.

Charakterystyka gatunku: Nimfy żywią się głównie nasionami roślin zielnych, w szczególności nasionami traw. Jeżeli nie muszą się wysilać, potrafią długo wytrzymać bez wody: czerpią ją wtedy z ziaren. Dietę uzupełniają jagodami, pączkami kwiatów i nektarem. Czasami zjadają także akację oraz zboże. Nimfy są dobrze przystosowane do lotu. gdyż prowadzą koczowniczy tryb życia. Składa się na to budowa skrzydeł, kształt ciała i ogona. Wędrują w stadach. Samce śpiewają w celu zwrócenia na siebie uwagi samic. Robią to też w celu wyrażenia swojej radości.

Ara zielonoskrzydla (ara chloroptera)

Długość ciała: do 95 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 100 cm

Waga: do 1,5 kg

długość życia: do 70 lat

Występowanie: Ara ta zamieszkuje lasy tropikalne Ameryki Środkowej i Południowej. Można ją spotkać w koronach drzew wzdłuż rzek i podmokłych rejonach.

Charakterystyka gatunku: Papuga ta. jest jedną z większych papug w swoim rodzaju. Upierzenie ptaki te mają czerwone z niebieskimi skrzydłami i niebieskim na ogonie oraz pasem zielonych piór pomiędzy czerwonym i niebieskim. W naturze żywią się one owocami, głównie palm. Swoje menu wzbogacają dzikimi orzechami, nasionami i kwiatami drzew.

Ara ararauna (ara zwyczajna)

Długość ciała: do 95 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 95 cm

Waga: do 1,3 kg

Długość życia: do 60 lat

Występowanie: Ara ta występuje od Panamy aż do południowej Brazylii. Zamieszkuje nizinne puszcze i lasy galeriowe. Można ją spotkać w lasach wzdłuż rzek i podmokłych rejonach.

Charakterystyka gatunku: Gatunek dużego ptaka z jaskrawoniebieskimi piórami z wierzchu i żółtymi od spodu. Na boku głowy naga biała skóra poprzecinana czarnymi prążkami.

Najczęściej żyje w parach, lecz czasami w luźnych grupach powyżej 25 osobników. Przez większy część dnia żeruje w koronach drzew, gdzie trudno ją dostrzec. Je różnego rodzaju owoce (włącznie z owocami niektórych palm), nasiona, kwiaty, warzywa, młode pędy roślin. Nie pogardzą również niektórymi owadami i ich larwami.

Aleksandretta obrożna

Długość ciała: do 43 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 35 cm

Waga: do 160 g

długość życia: do 25 lat

Występowanie: Ptak zamieszkujący środkową Afrykę i Półwysep Indyjski z Cejlonem. Introdu kowany w Ameryce Północne na Bliskim i Dalekir Wschodzie i w kilki krajach europejski

Charakterystyka gatunku: W skład diety wchodzą zboża, nasiona traw i drzew, owoce, orzechy, kwiaty i nektar. Aleksandretta obrożna nie ma dużych wymagań środowiskowych, występuje w wielu typach siedlisk. Aleksandrotty obrożne to wysoce towarzyskie ptaki, tworzą ouże. hałaśliwe stada, zwłaszcza poza sezonem lęgowym. Występuje wiele odmian tej papugi m.in. lutino. niebieskia. fioletowa, szek kobaltowa.

Kakadu molucka

Długość ciała: do 52 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 70 cm

Waga: do 850 g

długość życia: do 50 lat

Występowanie: Gatunek występując w Indonezji w południowych Molukach, szczególnie na wyspach Ceram. Saparua i Haruku.

Charakterystyka gatunku: Zdenerwowana lub podniecona kakadu molucka stroszy nie tylko swój potężny czub ale także kołnierz złożony z piór szyi. Papuga ta ubarwiona jest głównie na biało lub biało różowo, jedynie pióra czuba mają intensywną, czerwono-pomarańczową barwą. Po rozłożeniu czub sprawia płomienia W środowisku naturalnym kakadu molucka zamieszkuje korony drzew, na ziemię schodzi wyłącznie na żer i w poszukiwaniu wody. Odżywia się nasionami orzechami, jak i też owadami. Jest to ptak dzienny który wydaje bardzo głośne dźwięki.

Kakadu różowa

Długość ciała: do 38 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 40 cm

Waga: do 400 g

Długość życia: do 40 lat

Występowanie: Zamieszkuje prawie całą Australię (oprócz bardzo wilgotnych północnych wybrzeży). Jest najbardziej roz po wszec h n ioną kakadu i najliczniejszą papugą świata.

Charakterystyka gatunku: Papuga żyje w licznych stadach przy zbiornikach wodnych, w miejscach żeru i odpoczynku. Pary łączą się na całe życie i bronią swojego terytorium przed konkurentami. Żywią się ziarnem i owocami, a na terenach rolniczych zbożem, korzonkami, kiełkującymi roślinami, kłosami traw oraz owadami. Gniazdują w dziuplach drzew, gdzie zrywają korę wokół otworu, a wewnątrz wyściełają je liśćmi eukaliptusowymi. Niekiedy też gniazdują w szczelinach skalnych.

Kakadu ognistoczuba (kakadu inka)

Długość ciała: do 40 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 40 cm

Waga: do 500 g

Długość życia: do 40 lat

Występowanie: Gatunek występujący w Australii. Preferuje tereny suche lub półsuche z zadrzewieniami. Omija tereny bliskie morza, lecz chętnie przebywa w nadrzecznych zaroślach eukaliptusów

Charakterystyka gatunku: Papuga ta ma charakterystyczny szkarłatny czub. Pióra czuba są jaśniejsze na końcu, a przez środek biegnie żółtawy pas. Upierzenie na głowie i szyi. piersi oraz części brzucha jest różowe, w pozostałej części białe. Gromadzi się w małe stadka lub żyje w parach. Dużą cześć czasu poświęca na żerowanie. Pokarmu szuka na ziemi i na drzewach. Prowadzi koczowniczy tryb życia. Zjada nasiona, orzechy, owoce, korzonki oraz larwy owadów.

Ara zielona (ara militaris)

Długość ciała: do 75 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 80 cm

Waga: do 1,1 kg

Długość życia: do 50 lat

Występowanie: Środowiskiem życia ar zielonych są wilgotne nizinne lasy i przyległe do nich obszary wycinki, zadrzewione wzgórza i kaniony. W Meksyku występują w suchych lasach, lasach sosnowo-debowych i wilgotnych lasach nadrzecznych

Charakterystyka gatunku: Ara ta większość upierzenia ma w kolorze ciemno-liminkowym. Czoło czerwone z przodu głowy występuje naga połać białej skóry pokryta czarnymi liniami. Lotki z wierzchu niebieskie do spodu żółtooliwkowe Niższa część grzbietu niebieska. Sterówki niebiesko-czerwone. Pożywienie owoce nasiona i orzechy Spożywa duże ilości glinki z odsłoniętych zboczy gór. Robi to w celu odtrucia organizmu z różnych toksycznych substancji

Amazonka niebieskoczelna

Długość ciała: do 40 cm

Rozpiętość skrzydeł ok 65 cm

Waga: do 450 g

Długość życia: do 40 lat

Występowanie: Amazonka niebieskoczelna zasiedla wschodnią Brazylię, Paragwaj i północną Argentynę

Charakterystyka gatunku: Samica różni się od samca brakiem żółtej barwy na skrzydłach. Zamieszkuje lasy deszczowe, czasami można spotkać ją na suchych, zadrzewionych stepach. Nie oddala się od rzek. W okresie lęgowym zbierają się w stada mogące liczyć nawet ponad 1000 osobników. Wykonują zbiorowy taniec godowy niszcząc roślinność. Samiec kłania się i karmi samicę do momentu kopulacji.

Oceń artykuł:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Please Login to comment
  Subscribe  
Powiadom o