Klub Miłośników Hiszpanii

  • Inspiracje do podróży
  • TOP Okazje Last Minute
  • Zniżki do -70%

newsletter templates powered by FreshMail

Iberotur.pl

  • Wakacyjni Eksperci od Hiszpanii
  • Największy Wybór Wycieczek
  • Gwarancja Najniższej Ceny

Największe Biura Podróży

Szukasz najlepszego wyjazdu do Hiszpanii? Masz pytanie odnośnie wycieczki?

Wypełnij i wyślij poniższy formularz a nasz doradca skontaktuje się z Tobą i dobierze dla Ciebie idealny wyjazd.

Pole wymagane

Podaj jedną z poniższych form kontaktu:

Pole wymagane

lub

Pole wymagane
Pole wymagane

Pola oznaczone * są obowiązkowe
Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną przez Iberotur.pl zgodnie z ustawą z dn. 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Hiszpania słynie z doskonałej i różnorodnej kuchni. Grzechem byłoby spędzić wakacje w Hiszpanii i nie spróbować lokalnych specjałów. Świeże warzywa, owoce morza, mięso, pomidory, czosnek i ziemniaki to podstawowe składniki kuchni hiszpańskiej. Hiszpanie uwielbiają również suszone wędliny (np. jamon iberico, jamon serrano) oraz sery.

Koniecznym składnikiem prawie każdej potrawy jest oliwa z oliwek. Hiszpania to największy producent oliwy z oliwek na świecie, dlatego wybór jest wprost olbrzymi. Doskonale smakuje zarówno jako dodatek do chleba, sałatek i innych dań oraz jako element śródziemnomorskiego śniadania kiedy skropi się nią świeże kanapki (bocadillos) lub tosty z aromatycznymi pomidorami i czosnkiem.

 

Tego trzeba spróbować!

 

Paella – potrawa z ryżu z dodatkiem szafranu oryginalnie pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach (z warzywami, kurczakiem, owocami morza, królikiem i innymi dodatkami) przyrządzana na metalowej patelni z dwoma uchwytami.

Tapas – to kultowe małe przekąski hiszpańskie podawane zazwyczaj do alkoholu, a także jedzone jako odrębny posiłek. Porcje serwowane są w 3 rozmiarach: kęs (pincho), przekąska (tapa) i talerz (racion). Jedzenie tapas w hiszpańskim stylu to ciągłe zmienianie barów i smakowanie tylko kilku kawałków w jednym miejscu. W tapas barach znajdziemy niezliczony wybór przekąsek  zajmujących czasem całą długość baru, a wśród nich między innymi tortilla, croquetas con jamon, patatas bravas, jamon serrano  czy queso manchego.

Jamon serrano – tradycyjna szynka  hiszpańska z mięsa białych świń, surowa, lekko wędzona, w smaku nieco przypominająca włoską szynkę parmeńską. Jest szynką długo dojrzewającą, dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat.

 

Chiurros – pyszne pączki w postaci smażonych pasków ciasta podawane z gorącą czekoladą

Ceremonia jedzenia to dla Hiszpanów przede wszystkim okazja do spędzenia czasu ze znajomymi i z rodziną, dlatego nieodłączną częścią posiłków są rozmowy i dyskusje towarzyskie. Posiłek jest traktowany tutaj jak okazja do spotkania i jedna z czynności celebrowania codziennego życia. Posiłki jada się zazwyczaj w większym gronie, a wieczorna kolacja, którą Hiszpanie zaczynają dość późno (po 21:00) przeciąga się zazwyczaj do północy.

Najlepszym sposobem na odkrycie kulinarnych smaków Hiszpanii jest znalezienie lokalnych barów (tapas bar)  i mniej uczęszczanych restauracji z dala od ruchliwych ulic i deptaków. Poznacie jest po skromnym wystroju, przyziemnych cenach, nieskrępowanej atmosferze i sporej ilości miejscowej ludności. To tutaj zazwyczaj dania mają prawdziwy, lokalny smak.

 

Mozaika tradycji kulinarnych i przysmaki regionalne

W przeciwieństwie do polskiej kuchnia Półwyspu Iberyjskiego jest bardzo zróżnicowana i niejednorodna. Poza  ogólnonarodowymi daniami każdy region posiada swoje własne przysmaki i specjały.

Na Wyspach Kanaryjskich koniecznie trzeba spróbować papas arrugadas (pomarszczone ziemniaki) gotowane w mundurkach i podawane  z mojo rojo (mocno przyprawionym sosem).

Kastylia, która specjalizuje się m. in. w hodowli owiec, słynie z doskonałych serów owczych queso manchego lubianych i popularnych w całej Hiszpanii. Z owiec wyrabia się również smakowite paprykowe kiełbasy chorizo i kaszanki (morcilla).

Na wakacjach w Andaluzji warto spróbować lokalnego  gazpacho, czyli chłodnika opartego na papryce, pomidorach, ogórkach, oliwie i occie oraz mniej znanej zupy migdałowej ajo blanco.

Z kolei galisyjska kuchnia wyróżnia się doskonałą wołowina oraz bogactwem ryb i owoców morza. Będą w tym regionie z pewnością warto skosztować ogromnych empanadas (pierogów z mięsem) czy pulpo a feira, czyli smażonej ośmiornicy w oliwie, posypanej ostrą mieloną papryką.

W La Coruña przysmakiem natomiast są pimientos del padron - papryczki nadziewane serem i smażone.

Katalonia słynie z dań przygotowywanych z chleba, jak choćby pa amb tomaquet, czyli pieczywa moczonego w przetartych pomidorach, czosnku i oliwie, a następnie smażonego. Zjemy tu też wiele pysznych dań z dorsza, a na deser słynny krem kataloński (crema catalana).

Za twórców wizytówkę hiszpańskiej gastronomii czyli paelli uważa się ludność z regionu Walencji i do dziś to właśnie tam można najlepszą wersję tego dania.

Każda wyspa z archipelagu Balearów ma własną specjalność: Minorka jest znana z homarów, a Majorka ze zwijanych ciast ensaimada.

 

Mini słowniczek kulinarny:

Bebidas - Napoje

Cafe con leche – kawa z mlekiem (Hiszpanie nie posługują się nazwą „latte”)

Cafe solo – czarna kawa

Cortado – espresso z mała ilością mleka

Cerveza – piwo

Vino tinto – czerwone wino

Vino blanco – białe wino

Cava – białe wino musujące

Calimocho – piwo z colą

Sangria – napój alkoholowy na bazie czerwonego wina i owoców z dodatkiem soku i lodu

Aqua mineral – woda mineralna

 

Comida - Jedzenie

Menu del dia – zestaw dnia

gazpacho - czerwony chłodnik z Andaluzji, składa się z surowych warzyw (pomidorów, papryki i innych), octu, oliwy i przypraw

tortilla espanola -  rodzaj omletu smażonego na oleju, potrawa przyrządzana z ziemniaków, cebuli jajek i innych dodatków

bocadillo - kanapka

bocadillo de calamares - rzysmak Madrytu, kanapka ze smażonymi w panierce krążkami kalmarów

chorizo - słynna kiełbasa o ostrym posmaku i czerwonym kolorze (przyprawiana papryką)

pescados – ryby (pescado frito - ryba smażona)

bacalao – dorsz

cerdo – wieprzowina

carne – wołowina

pollo - kurczak

merluza - ośmiornica

orejo - ucho wołowe przyrządzane w głębokim oleju.

Que Aproveche! - Smacznego!